Kampioen

Max moet de dromen van zijn vader waarmaken en wielrenner worden. Max heeft talent en dankzij het intensieve trainingsprogramma van zijn vader scoort hij behoorlijk in zijn leeftijdscategorie. Sinds hij werkloos is, werpt vader zich nog fanatieker op de rennerscarrière van zijn zoon en hij eist van zijn vrouw en Max dezelfde toewijding. Max heeft het er moeilijk mee, maar hij wil zijn vader niet teleurstellen. Moeder kan het op den duur niet meer aan en pakt na een agressieve uitbarsting van haar man haar koffers. De omstandigheden dwingen vader om zijn prioriteiten te herzien. Een meeslepend verhaal uit de reeks Lekker lezen over een tiener die moet kiezen tussen zijn eigen dromen en die van zijn vader. Pedagogische map beschikbaar.

Fragment

Ik wacht. Nog even. In de bocht schakel ik op het kleinste plateau en spring als een kat naar voren. Ik mag niet omkijken. Ik moet doorduwen. Dit is het steilste stuk. Dit is mijn stuk. Niemand gaat hier sneller, niemand kent de beklimming beter. Hier kan ik beter maar even de linkerkant kiezen – straks klimt het iets makkelijker aan de andere kant. Alles kraakt en scheurt in mij. Er dansen zwarte vlekken voor mijn ogen. Ik mag niet stoppen, niet rusten, ik moet doorzetten. Mijn benen ontploffen zowat. Maar dit is het kampioenschap.? Ik moet volhouden. Alle tegenstand en de zwaartekracht overwinnen. Om te zegevieren. Voor Myrthe. Voor moeder en vader. Voor mezelf.

In de pers

Zorgvuldig gekozen zinnen drijven de spanning ten top

In vlotte bewoordingen schetst de schrijver zijn personage, herkenbaar en daardoor ook makkelijk in te leven. Zorgvuldig gekozen zinnen drijven de spanning tijdens het wedstrijdmoment ten top, waarna de onverwachte gebeurtenissen voor een uiteindelijk positieve wending in Max’ leven zorgen. Bij dit, zoals de achterflap terecht vermeldt, ‘meeslepend’ verhaal, hoort een lesmap. Deze richt zich tot leerkrachten van de eerste en tweede graad S.O. Daarin zijn suggesties terug te vinden die aansluiten bij de recentste leerplannen en bij de nieuwste visie op werken met literatuur. Daaruit kunnen leerkrachten een keuze maken bij het begeleiden van hun leerlingen tot vaardige en tevens gemotiveerde lezers. De combinatie van beide is een waardevolle aanwinst voor al wie in het onderwijs het werken aan literaire competenties met leesplezier wil combineren.

bron: Pluizer, Linc-vzw

Een realistisch en vlot geschreven verhaal.

Een realistisch en vlot geschreven verhaal. Aanbeveling: lekker laten lezen en als aanknopingspunt gebruiken in gesprekken over sport en presteren. Dit kan een thema voor een spreekbeurt zijn.

bron: Taalleesland, NL

Zowel inhoud als structuur zijn zeer verzorgd.

Zowel inhoud als structuur zijn zeer verzorgd. De vonk zit in de knappe beschrijvingen van Max’ trainingsritten en van het kampioenschap zelf. Geleyns stijl is hier even krachtig als Max’ koerstechniek. De ik-persoon laat je in korte, suggestieve zinnen mee zwoegen en stampen en drijft de spanning op.

bron: Leeswelp

Meenemen op fietsvakantie dat boek!

In het boek ‘Kampioen’ weet Frank Geleyn de lezer van meet af aan te boeien en dit tot aan de finish toe. Hij bouwt een realistisch, geloofwaardig en uitgebalanceerd verhaal op met een pakkend einde. De directe, bondige taal waarin het boek geschreven is, versterkt de tragiek van het verhaal. Ze ondersteunt ook precies de slingerende emoties, zonder melig te worden. Frank Geleyn staat als leerkracht dicht bij jongeren. Zijn grenzeloze liefde voor het wielrennen stroomde volop uit zijn pen. Het boek ‘Kampioen’ verscheen bij uitgeverij De Eenhoorn in de reeks ‘Lekker Lezen’. Deze reeks richt zich tot jongeren vanaf een jaar of twaalf. Door een eigentijdse styling en het hippe concept weet deze reeks jongeren echt te boeien. Meenemen op fietsvakantie dat boek!

bron: Chris Couwelier - Jeukiboek

Een geweldig boek!

Ik vond dat de wedstrijden en de trainingen van Max in het boek heel mooi beschreven werden. Je voelde zijn pijn en het was net alsof je bij hem op de fiets zat. Het is ook zeer mooi dat hij als jonge renner veel trainen en een gezonde voeding boven doping verkiest, er zijn veel profs die veel van hem zouden kunnen leren. Misschien moet hij toch wel iets meer voor school werken zodat hij toch een diploma behaalt dat hij heel goed zal kunnen gebruiken als hij later bijvoorbeeld een ernstige blessure oploopt. Ik vond het ook zeer mooi dat hij zijn wedstrijd waar hij zo lang voor getraind had, opgaf om zijn vader te redden. Het was ook leuk om eens een boek te lezen waar Tom Boonen al in vermeld wordt. Over het algemeen is het dus een geweldig boek.

bron: Stef Grymonprez (jonge lezer op site Stichting Lezen)

Een ontroerend mooi geschreven verhaal

Max gaat niet graag naar school. Op school heeft hij geen enkele aansluiting met zijn medeleerlingen. Die vinden Max te fanatiek met zijn sport bezig. Max is wielrenner en dan ook nog een hele goede. Zijn vader vond de midweekse groepstrainingen veel te slap en daarom coacht hij Max zelf. Max heeft daardoor geen tijd voor school en voor zijn vrienden. Door de fanatieke aanpak van zijn vader is Max wel erg vooruitgegaan, maar geniet hij wel genoeg van zijn talent? Hij eet en drinkt precies wat zijn vader in het handboek voor wielrenners leest, zelfs een glaasje frisdrank is niet meer toegestaan. Thuis durft hij niet te vertellen dat hij ook wel eens naar een feestje zou willen, hij weet dat hij zijn vader daarmee kwetst. Als Myrthe, een meisje uit zijn klas, hem vraagt om naar een schoolfeest te komen staat Max dan ook voor een heel moeilijke keuze. Gaat hij voor het belangrijkste kampioenschap of voor Myrthe? Een ontroerend mooi geschreven verhaal waarin de wielersport een belangrijke rol speelt. Maar ook voor de niet-fietser is het een heel spannend verhaal. (4 sterren) (Inke Van Nispen)

bron: www.plantage.nl

Colofon

  • Aantal bladzijden: 104
  • Formaat: 14,5x21,5
  • Nur: 284
  • Leeftijd: 12+
  • ISBN 10: 90-5838-413-6
  • ISBN 13: 978-90-5838-413-3
  • Verschenen: 2007
  • Prijs: 12,95