De Vesuvius en ik

De schoolreis naar Italië is geen plezierreisje voor Siska. Haar leven is totaal overhoop gehaald door wat er drie jaar geleden op de Vesuvius gebeurd is. Siska hoopt dat de confrontatie met haar verleden een nieuwe start zal zijn. Beetje bij beetje vertelt ze het hele verhaal aan haar vriendin Emma: hoe ze als dertienjarige verkracht werd door een Italiaanse gids en hoe ze hem daarvoor wil laten boeten. Maar om iemand te straffen moet je sterk zijn, en wanneer ze bij de Vesuvius aankomen, voelt Siska zich zwak en ziek…

Fragment

Op de kamer schoppen Emma en ik meteen onze schoenen uit. We laten ons uitgeput op ons bed vallen. We kreunen van vermoeidheid, tot ook dat te veel moeite kost en onze ogen dichtvallen. Het is nog bijna een half uur voor het avondeten. Ik laat me wegzinken, diep, steeds dieper. Het is zalig. Ik voel opeens gekriebel aan mijn voeten en richt me met een ruk op. Emma zit geknield naast mijn bed. Haar beide handen omknellen mijn linkervoet. ‘Mag ik je voeten masseren?’ vraagt ze zacht. Ik knik en laat me weer languit achterover op bed vallen. Emma’s vingers wrijven over de enkel van mijn linkervoet. Heel langzaam maken ze kleine cirkeltjes om even later bijna onmerkbaar naar mijn voetzool en hiel te glijden. ‘Vind je het prettig?’ vraagt Emma. Ik kreun. De vermoeidheid en de pijn van het vele lopen smelten zò weg onder Emma’s warme, zachte handen. Heerlijk is dat. ‘Jongens kunnen dit niet,’ zegt Emma. Ze heeft overschot van gelijk. Jongens doen je alleen maar pijn.

 

 

In de pers

Een dramatisch en gevoelig geschreven verhaal

Dit is een dramatisch en gevoelig geschreven verhaal. De traumatische ervaring van Siska is goed invoelbaar geschreven via de ik-figuur: stukje bij beetje laat ze dingen los over het gebeurde. Haar angst, onzekerheid, woede en opluchting worden goed weergegeven. Korte hoofdstukken; de bladspiegel is royaal.

bron: Biblion

De gebeurtenissen en personages komen levensecht en herkenbaar over.

De spanning in dit verhaal wordt geleidelijk opgebouwd. Als lezer krijg je net zoveel informatie als Siska aan haar vriendin vertelt. Daarnaast zijn er nog enkele droomfragmenten die het onbehaaglijke gevoel versterken. Het verhaal werkt naar een climax, die Siska de mogelijkheid moet geven met haar leven terug in het reine te komen. De gebeurtenissen en personages komen levensecht en herkenbaar over: de overenthousiaste leraar-begeleider; de branieachtige jongens en de twee vriendinnen die elkaar zonder woorden verstaan. (…) Al bij al een boeiend verhaal dat de lezer in de ban houdt

bron: Pluizuit

Geen eenvoudig onderwerp

Dit is het derde boek van Frank Geleyn. Na verhalen over pesten en zelfmoord nu een verhaal over verkrachting. Geen eenvoudig onderwerp, maar het pleit voor de Vlaamse auteur dat de geschiedenis nergens te zwaarwichtig wordt. (…) Geleyn schrijft gemakkelijk. Wat opvalt, zijn de nauwkeurige beschrijvingen van de plaatsen die Siska, haar klasgenoten en de begeleidende docenten bezoeken. De auteur, zelf werkzaam in het onderwijs, kent als liefhebber van de Italiaanse cultuur de locaties op zijn duimpje.

bron: Aanrander (NL)

Een boek dat je gemakkelijk in één ruk kunt uitlezen.

Het is een boek dat je gemakkelijk in één ruk kunt uitlezen: de hoofdstukken zijn niet te lang en de bladschikking is uitnodigend. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon, waarbij de psychologie van Siska goed wordt uitgewerkt. Haar gevoelens komen ook mooi tot uiting in een aantal cursief gedrukte passages, dromen waarin door middel van beeldspraak haar gedachtengang wordt gevolgd. De auteur weet het trauma dat Siska heeft opgelopen, goed te verwoorden. Er wordt niets van de realiteit uit de weg gegaan of verbloemd, ook qua woordgebruik. Fervente Italiëreizigers of leerkrachten die met hun leerlingen zo’n traditionele eindreis maken, zullen ‘De Vesuvius en ik’ best kunnen smaken. Het boek is een prima vertrekpunt om (vakoverschrijdend) rond seksueel misbruik te maken.

bron: Prora

Colofon

  • Illustrator: Geert Vervaeke
  • Aantal bladzijden: 120
  • Formaat: 15x21,5
  • Nur: 284
  • Leeftijd: 12+
  • ISBN 10: 90-5838-335-0
  • Verschenen: 2012
  • Prijs: 12,95