De vijand

Margot wordt thuis streng opgevoed. Ze heeft dan ook veel zin in het uitwisselingsproject met een Waalse school. Een paar dagen niet moeten helpen thuis, zalig! In Marche blijkt dat ze logeert bij Julien, een knappe zwarte jongen! Margot is wat verlegen maar Julien stelt haar meteen op haar gemak. Margot voelt vlinders in haar buik… Wanneer ze na de schoolfuif naar Juliens huis lopen, worden ze allebei neergeslagen. Ze ontwaken in een smerige kamer. Drie mannen hebben hen gevangen genomen omwille van Juliens huidskleur…

Fragment

Je… je m’appelle Mar… Margot, stotter ik. Mijn originele opener van daarnet ben ik kwijt. Moi, c’est Julien. Enchanté. We kijken elkaar even aan. Julien is minstens een kop groter dan ik. Grote, donkere ogen. Ontwapenende glimlach. Atletisch lichaam. Maar zwart van huid. Heel erg zwart. Of ik wil of niet, ik moet ineens heel erg aan mijn vader denken. God, dit pikt hij nooit. Als die van Marche over een week bij ons komen logeren, mag Julien nooit bij ons intrekken. N’ayez pas peur, je ne mords pas, zegt Julien. Hij merkt blijkbaar mijn ontreddering. Ik schaam me. Hij denkt dat het aan hem ligt, dat hij mij persoonlijk schrik inboezemt, maar dat is helemaal niet zo. Non, non, j’ai… ça va, brabbel ik lustig verder. Ik drink een flinke slok vruchtensap. Julien doet me na. We kijken wat onwennig naar elkaar en in het rond.

In de pers

‘De Vijand’ maakt serietitel ‘Lekker lezen’ waar

Het boekje is een deel uit de serie ‘Lekker Lezen’ (snel, echt en (ont)spannend) en maakt de serietitel waar. Het verhaal is makkelijk te lezen door korte zinnen en veel dialogen. Via de website van de uitgever zijn lestips te downloaden. Het boekje is geschikt voor lezers van circa 12 tot 18 jaar die enige kennis van de Franse taal hebben.

bron: NBD/Biblion

Een heftig avontuur, geschreven in een eenvoudige taal

Margot is beschermd opgevoed door haar vader, die eerst zijn vrouw (en de moeder van Margot) verloor en daarna zijn tweede vrouw. Ze is blij dat ze meemag met een uitwisselingsprogramma. Dat ze gehuisvest is bij een jongen, en dan ook nog een van Afrikaanse afkomst, vertelt ze liever niet.  Julien is geadopteerd; hij heeft de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Rwanda van nabij meegemaakt en is daarbij zijn familie verloren. Na een feest gaan de twee naar het huis van Julien, maar worden ontvoerd door drie mannen die al snel als racisten herkenbaar zijn. Zeer toevallig blijkt Margots stiefbroer de leider. Hij laat hen ontsnappen. Een heftig avontuur, geschreven in een eenvoudige taal (…)

bron: Boek en jeugd gids

Reportage over “De vijand” in Focus-WTV Nieuws

bron: Focus-WTV

Colofon

  • Aantal bladzijden: 96
  • Formaat: 14,5x21
  • Nur: 284
  • Leeftijd: 12+
  • ISBN 13: 978-90-5838-580-2
  • Verschenen: 2009
  • Prijs: 14,95