Bloed op het schoolplein

Daans beste vriend Milan werd neergestoken op het schoolplein. Opeens stak er een mes in zijn buik. De directeur en Milans ouders verwachten dat Daan de dader aanwijst. Maar zo simpel is het niet. Daan wil de kleine garnaal die dit gedaan heeft, niet verklikken. Hij moet te weten komen wie de opdrachtgever is. Er is sinds kort een nieuwe leider op school, maar wie? Terwijl Milan in coma ligt en vecht voor zijn leven, gaat Daan op onderzoek uit. Als een leerkracht in elkaar getimmerd wordt, beseft hij hoe groot het gevaar wel is… Actueel boek over geweld op school dat je vanaf de eerste zin in zijn greep houdt.

Fragment

‘Daan, we begrijpen hoe je je voelt. Je vriend is op laffe wijze neergestoken. Op zo’n moment weet je het allemaal even niet meer. Maar de beste manier om Milan te helpen, is de dader aanwijzen. Straks maakt die smeerlap nieuwe slachtoffers. Dan ben jij mee verantwoordelijk. Je moet ons zeggen wat je weet.’ Zo makkelijk is het niet… Ik kan niet zomaar eventjes vertellen wat ik vandaag of gisteren, vorige week of vorig jaar gezien heb. Nog niet. Op de eerste plaats om mijn eigen hachje en dat van Milan te redden. Ik moet ook meer te weten zien te komen. Ik heb geen keuze. Ik kijk strak voor me uit. Verstand op nul. Maar dat lukt niet echt. ‘Je hoeft niet bang te zijn. We zullen je beschermen als je de dader aanwijst.’

In de pers

Met vaart geschreven

Dit is het zesde jeugdboek van de West-Vlaamse schrijver Frank Geleyn. In dit boek wordt een jongen, Milan, neergestoken op het schoolplein. Daan, zijn vriend, heeft het zien gebeuren, maar weigert te zeggen wat hij heeft gezien. En wie. Hij gaat zelf op onderzoek uit want hij wil weten hoe de vork in de steel zit. Geleyn pakt hier een behoorlijk actueel onderwerp aan. Zijn boek is met vaart geschreven en zal beslist veel tienerlezers kunnen boeien. (DIM)

bron: Het Nieuwsblad

De auteur houdt de lezer in de ban

Bloed op het schoolplein maakt deel uit van de reeks Lekker Lezen, een verzameling levensechte spannende verhalen die jongeren aan het lezen wil krijgen. Geweld op school en op straat is een bijzonder actueel onderwerp. Frank Geleyn ontrafelt de mechanismen van dat geweld en doet een boekje open over drugs, chantage en bendevorming. (…) Het verhaal krijgt geen happy end, maar het blijft tot op het einde spannend. De auteur doseert goed de informatie en houdt de lezer in de ban. (Rita Ghesquiere)

bron: Kerknet

Een heel realistisch verhaal dat de lezer geboeid houdt

De lezer zit meteen mee in het verhaal dat begint met de stevige ondervraging van Daan door de directeur. Maar net als de directeur krijgt de lezer niet de informatie die hij wil weten. Daardoor blijft de aandacht behouden. De spanningsboog blijft goed aangehouden tot op het einde, waarbij de lezer nog een keer op het verkeerde been wordt gezet. Deze climax lijkt wel een beetje ongeloofwaardig, al past hij goed in het geheel van het verhaal.  Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Daan, in de ik-vorm. De lezer krijgt daarmee de kijk van Daan op zijn omgeving, hoe hij denkt en wat hij doet. De cruciale informatie over de reden van de aanslag wordt achterwege gehouden tot op het einde. De korte, soms onvolledige zinnen, versterken de zenuwachtige, gejaagde sfeer. Dit actuele thema zal jongeren zeker aanspreken. Het verhaal past in het kader van de reeks Lekker lezen; verhalen die snel, spannend en vlot lezen. (…) Een heel realistisch verhaal dat de lezer geboeid houdt.

bron: Pluizuit

Vlot vertelde jeugdthriller

Op de school van Milan (ik-figuur) heerst angst. Er is een groep die de macht heeft, pest en anderen als drugscourier laat optreden. Maar de oude leider is weg, en Milan en zijn beste vriend Daan onderzoeken wie nu de macht heeft. Dan wordt Daan neergestoken, als waarschuwing. Moet Milan nu vertellen wat hij al te weten is gekomen, of moet hij zijn onderzoek voortzetten? Wat hij ook doet, de gevolgen zullen dramatisch zijn. Vlot vertelde jeugdthriller. De lezer wordt lang in spanning gehouden en er zijn zeker verrassende elementen (…)

bron: NBD/Biblion

Colofon

  • Aantal bladzijden: 96
  • Formaat: 14,5x21
  • Nur: 284
  • Leeftijd: 13+
  • ISBN 13: 978-90-5838-703-5
  • Verschenen: 2011
  • Prijs: 14,95