Jack de slak

Jack is traag. Heel erg traag, vindt zijn mama. Zo komen ze nooit op tijd op school. Mama brult dat Jack een slak is. En dan gebeurt er iets. Jack wordt kleiner. En nog kleiner. En dan verandert hij in een slak… Wat kan mama doen om die slak weer in haar lieve Jack te veranderen? Een vrolijk verhaal over een jongetje dat graag geniet en nu en dan even wil stilstaan bij de dingen die hij leuk vindt.

Fragment

(…) Mam kan er niet om lachen. ‘Wat is dit voor rare ziekte? Een virus? Gaat het over? ‘ Haar stem trilt. Haar handen ook. ‘Rustig,’ sust de dierenarts. ‘Dit is nieuw voor mij. Ik moet dit eerst bestuderen. Gun me wat tijd.’ ‘Tijd? Heb ik niet!’ bitst mam. ‘Jack is nog maar pas een slak,’ zegt dierenarts Biest. ‘Je moet nu even voor hem zorgen.’ ‘Te druk! En ik heb geen man!’ bitst mam. ‘Nooit gehad. Geen tijd voor. Bestaat er een slak-oppas?’ (…)

In de pers

Met veel humor geschreven

Jack zit rustig aan zijn ontbijt van bolletjes met choco als mama de keuken binnenkomt. Mama rent rond, heeft haast en wil Jack snel naar school brengen, maar Jack is traag. Hij is zo traag als een slak, vindt mama. Dat vertelt ze hem ook telkens weer. Dan, als ze bijna bij school zijn, wordt de wereld groter of nee: Jack krimpt. Hij plakt tegen de grond en op zijn rug zit ineens een huisje. Hij is veranderd in een slak. Mama schrikt zich een hoedje. Wat moet ze nu? Wat kan ze doen om Jack weer terug te krijgen?
De auteur van dit fantasievolle verhaal voor jonge lezers is Vlaams en dit blijkt logischerwijze af en toe uit het taalgebruik. Het verhaal is met veel humor geschreven al voelen sommige stukjes erg staccato. De moderne, kleurrijke illustraties zijn uit verschillende lagen opgebouwd. Op een gestempelde achtergrond komen kleurrijke aanvullingen, waarin allerlei extra informatie te vinden is, zoals mama’s tas die duidelijk haar humeur weergeeft. Een originele uitwerking van het bekende verwijt ‘zo traag zijn als een slak’. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar. (Sandra de Jong-Eilers, NBD Biblion)

bron: NBD Biblion

Een fantasierijk kinderboek met inhoud en humor voor jonge lezertjes en prachtig geïllustreerd

‘Jack de slak’ is zowel een voorleesverhaal als een leesboek voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Trouwens ook leuk om het samen te lezen. Het is een hartverwarmend, fantasievol boek met humor en met een knipoog. En met inhoud! Een actueel thema op kindermaat. Wat mij betreft een echte aanrader! Het biedt een vingerwijzing naar de volwassene die het goed met het kind meent maar in de mallemolen van het leven verstrikt zit en over de rooie gaat door het kind voortdurend op te jutten. Het toont echter ook de onvoorwaardelijke liefde van de ouder voor het kind ook al ziet het er ineens uit als een slak. De illustraties van Claudia Verhelst verdienen hier ook een compliment. Ze sluiten bijzonder treffend aan bij het verhaal. Ik heb ‘Jack de slak’ op school aan diverse kinderen aangeboden en het oogstte niets dan succes! Je merkt dat Frank Geleyn een jeugdschrijver met ervaring is. (Bookspot, L. Cappelle, 4/1/22)

bron: www.bookspot.be

Colofon

  • Illustrator: Claudia Verhelst
  • Aantal bladzijden: 32
  • Formaat: 15,5 x 21 cm
  • Nur: 200
  • Leeftijd: 7+
  • ISBN 13: 978-94-6291-691-6
  • Verschenen: 2021
  • Prijs: 10,95