Het net

Arthur houdt van keepen, gamen en stiekem ook van Morgane, het meisje dat elke dag met hem meefietst naar school. Zijn wereld stort in wanneer hij op een dag te horen krijgt dat zijn moeder uitgezaaide NET-kanker heeft…
Een warm en optimistisch verhaal over een tiener die probeert zijn eigen leven te leiden in onverwacht moeilijke omstandigheden.
Lezersreacties:
‘Het boek nam me van de eerste tot de laatste zin mee in het verhaal. Ik zou erin kunnen blijven lezen.’ (Charlotte, 13 jaar)
‘Het boek vertolkt heel duidelijk hoe mensen anders reageren in zo’n situatie. Na zoveel negatieve verhalen doet het deugd nog eens te lezen dat vechten tegen de ziekte de moeite loont. Het toont ook aan hoe belangrijk het is een vertrouwenspersoon te hebben met wie je je verhaal kan delen.’ (Freya, 14 jaar)

Fragment

‘Ik wil die wedstrijd zien.’
Ik verslik me bijna in mijn ontbijtgranen. Pap en Morgane, oké, maar mam die naar een voetbalmatch van me komt kijken? Dat is geleden van toen ik nog bij de U6 speelde. Ik herinner me nog dat ze toen met me meeging tot in de kleedkamers om de veters van mijn voetbalschoenen te helpen knopen. Dat tot daar aan toe. Maar dat ze tijdens de match begon te gillen telkens de tegenstander mijn doel naderde, daar kon ik minder goed mee omgaan. Bovendien kneep ze bij elke scrimmage voor mijn doel in paps arm. Hij heeft me op een dag eens de gele, donkerblauwe en zwarte plekken op zijn arm getoond. Hij leek er best trots op, een beetje zoals op een tattoo, maar ik vond het vreselijk. Arme pap. Alsof hij de hele tijd gemarteld werd: zo zag het er in mijn kinderogen uit.(…)

In de pers

Een pakkend, actueel, warm en optimistisch verhaal

Kanker, geen gemakkelijke materie en al zeker niet voor jongeren. En toch worden wij er tegenwoordig vaak op steeds jongere leeftijd mee geconfronteerd. Auteur Frank Geleyn die al in zijn vorig oeuvre getuigde een eminent jeugdschrijver te zijn, brengt hier een pakkend verhaal dat zeer toegankelijk en verteerbaar is. De toon blijft positief en optimistisch met hier en daar een knipoog, zoals bv wanneer tante Nat vanuit haar levensfilosofie goed bedoelde raad geeft. Maar ook enkele vleugjes levenswijsheid zonder te moraliseren ontbreken niet. Het plot is eenvoudig, levendig en kraakhelder. Geen verwarrende zijlijnen. Geen overaanbod aan personages. De woordkeuze en de dialogen zijn fraai maar functioneel. Alles speelt zich af in de voor jongeren zeer herkenbare wereld waarin voetbal en gamen een beduidende plaats innemen. Bijzonder knap is de rode draad doorheen het verhaal: de ontluikende, verlangende liefde van de jongen voor zijn vriendin met wie hij elke dag naar school fietst. Hij droomt en fantaseert maar de werkelijkheid charmeert. Als lezer voel je zijn warmte, zijn eerlijkheid, zijn hoop en zijn korte teleurstellingen. Het boek heeft mij geraakt en geboeid. Al na de eerste bladzijden was het alsof ik er zelf deel van uitmaakte en er niet zomaar meer uit weg kon. Het leest vlot, ook als je niet meteen een voetbalfanaat bent. In dat geval steek je er wel wat van op. En de titel? Bijzonder spitsvondig, maar het is aan de lezer zelf om daarachter te komen! Echt weer een meesterwerkje binnen zijn gehele oeuvre. Zeker lezen! (Gina Paelinck, https://boeken.cafe/cafepraat/recensies)

Colofon

  • Illustrator: geen
  • Aantal bladzijden: 148
  • Formaat: 21 x 14,5
  • Nur: 283, 284
  • Leeftijd: 12+
  • ISBN 13: 978-94-6291-647-0
  • Verschenen: 2022
  • Prijs: 17,50