Habib

Mam heeft een nieuwe vriend. Flore en Fin zijn niet blij. Toen pap weg ging, had mam verdriet. Ze huilde dag na dag. Dat mag niet weer gebeuren. Flore bedenkt een plan om Habib af te schrikken. Maar het loopt allemaal anders dan verwacht. Een zonnig verhaal over een nieuwe man in huis.

Fragment

In de pers

Vrolijk, vriendelijk en liefdevol verhaal

Dit vrolijke verhaal op AVI-E4 niveau laat zien dat een nieuwe man in huis niet hoeft te betekenen dat het akelig is. Habib begrijpt dat de kinderen het moeilijk vinden, hij doorziet al hun plannetjes en weet er op een leuke manier een draai aan te geven. Zo worden alle plannen om Habib weg te krijgen door Habib omgetoverd tot een grappig, gezellig avontuur. Ze hebben zelfs in geen tijden zo’n pret gehad! De mooie prenten in warme tinten passen uitstekend bij dit vrolijke, vriendelijke en liefdevolle verhaal. De tekst bestaat uit korte zinnen en eenvoudige woorden maar alles komt toch heel natuurlijk over. Heel knap om zo’n lastig onderwerp, waarbij ook nog rekening gehouden moet worden met het leesniveau, op deze leuke manier te brengen.

bron: www.leestafel.info

Vlot geschreven verhaal

Kinderen van gescheiden ouders hebben het soms moeilijk. Zeker wanneer de ouders met flinke ruzie uit elkaar zijn gegaan, en er ineens iemand anders op de stoet staat: ze zien de bui al hangen… al dat geruzie en die herrie! Zo ook in dit gezin. Op een dag, helemaal spontaan, zet mam vier borden op tafel. En ze heeft een grote taart gebakken. Met verse aardbeien. Waarom? Er komt een vriend op bezoek: Habib. ‘Ik ken hem al een poos,’ zegt mam. ‘Misschien komt hij hier wonen.’ Flore wil geen man in huis. Want als hij weggaat, zal mam weer huilen, zoals toen pap wegging. Flore en Fin bedenken allerlei plannetjes om Habib af te schrikken… Maar ze hebben niet gerekend op de goede neus, oren en ogen van Habib, want telkens weet hij de kinderen te slim af te zijn. En langzaam maar zeker weet hij ook de harten van Flore en Fin te veroveren. Tot ze plannetjes gaan bedenken om hem in huis te houden!

Habib is een vlot geschreven verhaal over een nieuwe vriend voor mama. Het boek is geschreven op niveau AVI3/AVI-E4, zodat kinderen zelf ook makkelijk kunnen lezen in het boek. Maar ook om voor te lezen is het een prettig boek, het is niet kinderlijk geschreven. Habib sluit aan op een situatie die heel wat kinderen zullen herkennen: gescheiden ouders, nieuwe relaties. Met vrolijk en vlot getekende illustraties die het boek illustreren hebben beginnende lezers bovendien een steuntje in de rug. Sommige zinnen en zinsdelen worden vergroot weergegeven, zodat de bladspiegel iets doorbroken wordt.

bron: coolesuggesties.nl

Vrolijk, rijk geïllustreerd verhaal

Als mam aankondigt dat haar vriend Habib op bezoek komt, schrikken Flore en Fin. Een man in huis! Ze herinneren zich nog goed hoe mam huilde toen pap wegging. De kinderen bedenken hoe ze Habib kunnen verjagen. Maar Habib blijkt superleuk. Dit vrolijke, rijk geïllustreerde verhaal over een probleem dat veel kinderen van gescheiden ouders kunnen herkennen, is teruggebracht tot een paar kernachtige gebeurtenissen. De belangrijkste zinnen in de zwarte, opgewekte tekst zijn groot en rood gedrukt en elke zin begint op een nieuwe regel. Het onderwerp, hoe kunnen we wennen aan een nieuwe man voor moeder, komt op een lichtvoetige manier aan de orde. Net zoals het verhaal meer inhoud heeft dan de eenvoudige zinnen in eerste instantie doen vermoeden, hebben de op het eerste gezicht simpele aquareltekeningen veel te vertellen. AVI-E4. Het veelvoudig gebruik van rood, geel en oranje benadrukt de warme sfeer van het verhaal, dat een verrassend slot heeft. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7,5 jaar. (Conny Meijer, NBD Biblion)

bron: NBD/Biblion

Een opsteker voor kinderen in een soortgelijke situatie

(…) Fin en Flore worden een beetje overdonderd door het nieuws dat mama een nieuwe vriend heeft. Vooral Fin herinnert zich de ruzies met papa nog. Hij wil niet dat er een nieuwe man komt, die maa weer aan het wenen zal brengen. De kinderen bedenken allerlei plannen om de indringer af te schrikken, zodat hij rechtsomkeer zal maken. Maar Habib is hen telkens te slim af. Uiteindelijk capituleren de kinderen en staan ze allen samen vrolijk te dansen. In een boekje van 22 bladzijdes kan dit. In het echte leven zal er wel wat meer tijd over het aanvaardingsproces heen gaan. Toch kan dit boekje misschien een opsteker zijn voor kinderen in een soortgelijke situatie. Zich openstellen voor het onbekende nieuwe kan soms leuk uitdraaien. Warme prenten begeleiden het verhaal. (Inge Umans)

bron: Pluizuit

Zuiderse warmte

Het recentste boek van Frank Geleyn ademt duidelijk zuiderse warmte uit. Dromerig en lachend kijken twee kinderen en een man naar een vlieger in een desolaat landschap. De roodgele gloed van de cover en de sierlijk gedrukte titel nemen de jonge lezer mee in een warm verhaal. De Arabische titel ‘Habib’, wat ‘schatje’ betekent, doet vermoeden dat het om een liefdesverhaal gaat en dat is het ook. Heel subtiel vertelt Geleyn een verhaal voor beginnende lezers over een nieuwe man in huis. (…) Geleyn kiest zijn woorden met zorg: ‘Mam kust een man. Fin en Flore hoesten.’ Ondanks de beperkingen van het technisch leesniveau weet hij toch de focus op de dialoog en de handeling te leggen, waardoor het verhaal een jonge lezer blijft boeien. Af en toe worden er bovendien typografisch enkele zinnen uitgelicht die beknopt de essentie van het verhaal weergeven. Geleyn expliciteert de interculturele verschillen niet, Florence Wauters speelt in haar aquarelles wel met de contrasten tussen twee culturen. (…)

bron: www.deleeswelp.be

Vrolijk, vriendelijk en liefdevol verhaal

Dit vrolijke verhaal op AVI-E4 niveau laat zien dat een nieuwe man in huis niet hoeft te betekenen dat het akelig is. Habib begrijpt dat de kinderen het moeilijk vinden, hij doorziet al hun plannetjes en weet er op een heel leuke manier een draai aan te gven. Zo worden alle plannen om Habib weg te krijgen door Habib omgetoverd tot een grappig, gezellig avontuur. Ze hebben zelfs in geen tijden zo’n pret gehad! De mooie prenten in warme tinten passen uitstekend bij dit vrolijke, vriendelijke en liefdevolle verhaal.

bron: www.leestafel.info

Leuk en herkenbaar

Floren en Fin zijn ongerust als de tafel feestelijk wordt gedekt want er komt een nieuwe man op bezoek voor mama. De kinderen willen dit niet want ze weten nog hoe verdrietig mama was toen papa wegging. Maar de nieuwe man valt heel erg mee en mag van de kinderen blijven. Dit verhaal biedt kansen voor een nieuwe relatie, zelfs met een gekleurde partner, wat wellicht een beetje taboedoorbrekend is. De reacties van de kinderen hierop worden leuk en herkenbaar geschreven en de illustraties geven er, in hun anekdotische stijl, een fris en kleurrijk accent aan. Tip: in een boeiend gesprek kunnen kinderen hun eigen situatie bespreken en reageren op het verloop van het verhaal.

bron: www.leesplezier.net

Colofon

  • Illustrator: Florence Wauters
  • Aantal bladzijden: 32
  • Formaat: 24,5 x 16,5
  • Nur: 287
  • Leeftijd: 6+
  • ISBN 13: 978-90-5838-839-1
  • Verschenen: 2013
  • Prijs: 13,95