Zebra Blos

Honderden zebra’s denderen over de dorre vlakte.
Hun ruggen glimmen. Hun hoeven slaan vonken.
Eén zebra rent achteraan: Blos.
Het valt niet mee, rennen terwijl je het gevoel
hebt dat een leeuw zijn scherpe tanden in je buik
zet. Blos wil niet laten merken dat ze pijn heeft.
Dat ze al dagen moe is. Dat ze een bult op haar
kop voelt. Ze is bang om achter te blijven.

Teder en warm verhaal over ziek zijn.
Inspirerend prentenboek over de kracht en waarde van de zwakkere èn de groep.

Fragment

(…) Blos wacht op de leeuw. Maar hij komt niet.
Opnieuw landt het vogeltje op haar rug.
‘Ik krijg je niet uit mijn kop,’ kwettert Flits.
‘Hemeltje, Blos, je bent zo bleek. Wat scheelt er?’
‘Het is voorbij,’ kreunt Blos.
Ze legt haar kop op haar voorpoten.
‘Onzin! Sta op!’
Blos blijft roerloos liggen.
‘Ik heb je familie gezien…’
Meteen richt Blos haar kop op. ‘Fa… familie?’
‘Ja. Honderd streepbeesten samen, bij de rivier.
Niet ver van hier.’
Blos komt overeind. En ploft weer neer.
Ze krabbelt nog een keer recht.
Het lukt. Nu staat ze op haar poten.
Wiebelpoten, als bij een pas geboren veulen

In de pers

Een echte aanrader met een heel bijzondere boodschap

(…) Dit gevoelig verhaal laat zien hoe je niet meer bij een groep hoort door ziek en zwak te zijn, maar dan toch nog de kracht hebt om terug te vechten en door te gaan. Het woord ‘kanker’ valt nergens, maar als je eenmaal weet dat het verhaal ook hierover gaat, wordt het alleen maar sterker. Geleyn schrijft met de passende woorden dat je niemand in de steek moet laten in moeilijke tijden. Dat doet hij zonder omhaal, zodat je vanaf het begin in het verhaal zit. De prenten van Seppe Van den Berghe zijn eenvoudig maar vol gevoel. Zijn kleurenkeuze helpt je om je in te leven in de sfeer van het verhaal. Dit boek kan zonder twijfel kinderen helpen die in deze situatie zitten of iemand kennen die moet omgaan met een ziekte. Een echte aanrader met een heel bijzondere boodschap. (Magela Thielemans, www.lees-wijzer.be)

bron: https://www.lees-wijzer.be/boeken/zebra-blos

Een sterk en mooi geïllustreerd prentenboek

(…) Dit is een sterk en mooi geïllustreerd prentenboek. De kleuren zijn donker maar prachtig. Het nachtblauw contrasteert mooi met het oranje. Ook de dieren zijn heel gevoelig en apart getekend, soms vriendelijk, soms dreigend (de leeuw) en soms hulpeloos en kwetsbaar (de zebra’s). Het verhaal zelf is nogal registrerend neergeschreven en daardoor klinkt het wat afstandelijk, maar de gevoelige prenten maken veel goed. De tekstblokken zijn in een mooi groot lettertype gezet en als er iets te gebeuren staat wordt één zin in hoofdletters en in een mooi blauw lettertype gezet, dat geeft extra spanning aan het verhaal. Een goed verhaal om voor te lezen aan iets oudere kleuters. Ook om zelf te lezen voor goede lezers vanaf zeven jaar. (Miet Declercq)

bron: www.pluizer.be

Indringend verhaal waar je niet omheen kan

(…) Dit gevoelige verhaal is sterk in al zijn eenvoud. Het rechtlijnige verhaal ontwikkelt zich gestaag. Vooral door de individuele beleving van zebra Blos krijg je als lezer/kijker het gevoel dat je dit verhaal zelf beleeft. Geleyn schrijft het met de juiste woorden die de voelbare emoties vatten zonder te escaleren. Het geheel blijft geloofwaardig en geeft ruim de kans tot identificatie. Nergens wordt over kanker gesproken, maar de link is meer dan duidelijk. Vandaar is dit verhaal ideaal voor kinderen die ermee te maken krijgen. Zij het zelf, zij het iemand in hun omgeving. Maar even goed is dit verhaal ideaal voor eender wie, ziek of niet ziek. Want de warme boodschap die het in zich draagt is geschikt voor allen. Van den Berghe tekent en schildert met nonchalante hand prachtige prenten die je in al hun eenvoud raken. Hij weet emoties te vatten in duidelijke houdingen, expressie en lijnvoering. In een pakkend kleurenpalet zet hij sferen neer die je helemaal inpalmen. Zo leidt de samenwerking van auteur en illustrator tot een indringend verhaal waar je niet omheen kan. Dankzij de puntgave vormgeving van Dries Desseyn komt dit alles juist over bij het publiek, jong én oud. (Eric Vanthillo, januari 2020)

bron: https://pluizuit.be/boek/zebra-blos/

Zeker een aanrader!!

In dit verhaal herken je hoe het voelt om ziek te zijn en niet meer mee te kunnen in het dagelijks leven, niet meer mee te kunnen met de andere mensen. En hoe het voelt om dan uiteindelijk toch gedragen te worden door mensen die met je meevoelen en je willen helpen. Ik vind dit een heel mooi verhaal voor zowel kinderen als volwassenen. De tekeningen en de gebruikte kleuren geven goed de sfeer aan van dit boek. De zebra’s zijn heel mooi getekend. De figuren spreken enorm aan. Dit boek is een grote aanrader en steunt ook de vereniging NET en MEN kanker. (…) Dit prachtige boek draagt bij en laat ons voelen hoe het is om door ziekte buiten de maatschappij te vallen. En hoe het ook voelt om terug opgenomen en gedragen te worden door mensen die je begrijpen en meevoelen. Zeker een aanrader!!

bron: www.booksandwords.be/zebra-blos/

Colofon

  • Illustrator: Seppe Van den Berghe
  • Aantal bladzijden: 40
  • Formaat: 30 x 21,5 cm
  • Nur: 200
  • Leeftijd: 5+
  • ISBN 13: 978-94-6291-435-3
  • Verschenen: 2019
  • Prijs: 16,95