Wie wil Loes?

Over een bijzondere poes die een leuk baasje zoekt… Bo en Jo hebben een winkel vol dieren. Eén van hen is Loes de poes. Ze droomt van een eigen baasje. Maar niemand kiest Loes als huisdier. Andere katten zijn mooier dan zij. ‘Ik moet slim zijn,’ denkt ze. Ze heeft een plan. ‘s Nachts springt Loes uit haar kooi en glipt de badkamer binnen. Zal het plan werken?

Fragment

Bo en Jo hebben een winkel vol dieren.

Eén van hen is Loes de poes.

Ze droomt van een eigen baasje.

‘Zachte handen tillen me op.

Ze geven een aai over mijn kop.

Ik krijg een zoen op mijn neus.

Mijn baasje wiegt me heen en weer.

‘Welkom in onze familie,’ fluistert hij.

En dan mag ik

– soezen bij het raam

– muizen vangen op zolder

– slapen op bed

– spinnen op de schoot van baasje.’

 

In de pers

Een grappig verhaal met een mooie boodschap

Dieren zijn ideaal om iets over mensen te vertellen, vindt de Torhoutse jeugdauteur Frank Geleyn. Niet toevallig draait zijn zesde prentenboek Wie wil Loes? rond een poes. Loes is geen kat als een ander met haar lapjesvacht, haar twee verschillende ogen en haar ruwe plekken hier en daar. Maar net als alle andere poezen droomt ze er wel van om een leuk baasje te hebben. Alleen lijkt dat niet zo simpel te vinden. Loes zit in een kooitje in de dierenwinkel van Bo en Jo, maar niemand wil haar meenemen naar huis. Slim als ze is, bedenkt ze een paar plannetjes die haar aan een geschikt baasje moeten helpen. Maar het draait uiteindelijk helemaal anders uit dan ze had bedacht. Wie wil Loes? is een grappig verhaal met een mooie boodschap: jezelf verkopen doe je het best door jezelf te blijven. Wij zijn er alvast zeker van: eerste lezertjes zullen Loes zo naar huis willen meenemen… De beestig leuke tekeningen zijn van Claudia Verhelst. Zie ook https://kw.be/ (www.kw.be, 12 mei 2017)

bron: Krant van West-Vlaanderen

Een fijn boekje

Wie nooit een poes in huis had, kan zich de geneugten én de zorgen die zo’n slim, acrobatisch, eigengereid huisdier met zich meebrengt moeilijk voorstellen. Al is de poes een jager, ze is ook zeer gesteld op de aandacht en de aanwezigheid van haar baasje. Lees er de boeken van Annie M.G. Schmidt over poezen maar op na, dan leer je er alles over. Wie wil Loes? is een lieftallig verhaal over de nood aan geborgenheid en aandacht van deze zachtharige viervoeter, maar tegelijk een vingerwijzing naar de overdreven waardering voor het uiterlijk. Lies is een lapjeskat en in de dierenwinkel waar ze wordt aangeboden, loopt iedereen haar voorbij. Maar poezen zijn slim en dat heeft Loes gered! Een fijn boekje voor eerste lezers… die van poezen houden. (Hilde Masui)

bron: De Bond

Grappig, origineel, inhoudelijk goed geschreven

Bo en Jo zijn de eigenaars van een dierenwinkel. Poes Loes wacht ongeduldig om gekocht te worden maar dat lukt niet. Ze doet zelf haar best door zich o.a. blauw te schilderen en zich op te maken maar met het tegenovergesteld effect. Daarna probeert ze het met circuskunstjes maar een eventuele koopster wil haar uitbuiten en dat laten Bo en Jo niet gebeuren. Ze nemen Loes zelf mee naar huis tot ieders tevredenheid. Een grappig, origineel, inhoudelijk goed geschreven aanvankelijk leesbaak maken, je moet het maar kunnen. De kleurrijke illustraties erbij, meestal over twee pagina’s heen zelfs, geven de diervriendelijke humor perfect weer. Bijzonder geslaagd geheel!

bron: www.leesplezier.net

Prettig en grappig om lezen

Loes is een lieve poes, maar ze heeft haar uiterlijk niet echt mee. Ze woont voorlopig nog in de dierenwinkel van Bo en Jo. Ze droomt van een warme thuis en hoopt dat er op een dag iemand de winkel binnenstapt en voor haar kiest. Om dat een beetje in de hand te werken heeft Loes een plan. En nog één en nog één… totdat het duidelijk wordt waar Loes echt thuishoort. Het verhaal van Loes is geschreven op AVI-niveau M4 (midden tweede leerjaar/midden groep 4). Dat wil zeggen dat kinderen rond acht jaar dit verhaaltje kunnen lezen. Het verhaal van Loes zal zeker aanspreken bij kinderen die van poezen of dieren houden. Loes is wel heel vindingrijk in het bedenken van plannetjes om zelf een baasje te kunnen vinden. In het boek staan heel veel illustraties, zodanig dat het verhaal al behoorlijk goed in beeld komt. Meestal staat de tekst op de linkerpagina, en vind je een passende illustratie op de rechterpagina. Persoonlijk vind ik de tekeningen nogal kinderlijk, maar dat past misschien wel bij dit type van verhaal. De illustraties hebben voor mij een hoog ‘schoolboek-gehalte’. Het verhaal zelf vind ik wel prettig en grappig om lezen. Als AVI-boekje vind ik dit zeker een geslaagd exemplaar. (Katrien Van Ton)

bron: www.pluizer.be

Vrolijk poezenverhaal

Loes de poes is te koop in de dierenwinkel van Bo en Jo. Omdat het lang duurt voor een familie haar uitkiest, bedenkt ze een plan. Ze versiert zich met de make up van Bo en wil zo indruk maken. Maar de mensen die haar zien, lopen boos weg. Ze denken dat Bo en Jo haar zo versierd hebben en noemen het dierenmishandeling. Voor haar volgende plannetje bedenkt ze allemaal circustrucjes. Maar de dame die haar wil kopen, is helemaal niet lief. Die wil alleen maar geld verdienen terwijl Loes haar trucs toont. Dus zit er maar een ding op: proberen bij Bo en Jo te blijven… Dit vrolijke poezenverhaal spreekt elke kattenliefhebber aan. De gevoelens van Loes en haar pogingen om gekozen te worden zijn heel herkenbaar. De vlotte stijl van het verhaal en de sfeervolle illustraties zorgen daarbij voor een pittig verhaal voor jonge lezers. Met een vrolijk happy end. (Mik Ghys)

bron: www.pluizuit.be/content/wie-wil-Loes

Origineel en humoristisch verhaal

Loes de lapjeskat is een van de dieren in de dierenwinkel van Jo en Bo. Ze wil zo graag een lief baasje en een fijne thuis, maar er is niemand die haar wil kopen, omdat ze er niet zo mooi uitziet. Ze bedenkt allerlei listen om op te vallen, maar ook dat helpt niet. Totdat ze beseft dat ze eigenlijk het liefst bij Jo en Bo in huis wil wonen. Gelukkig lukt dat wel. Vlot leesbaar eerste leesboekje met een origineel en humoristisch verhaal, geïllustreerd met veel vlotte, licht karikaturale en helder ingekleurde, paginagrote illustraties, die buitengewoon goed bij de sfeer van de tekst passen en deze ook aanvullen. Iedere zin begint op een nieuwe regel en er worden hoofdletters en leestekens gebruikt. AVI-M4. De auteur bewijst dat met de beperkte woordkeus voor eerste leesboekjes een aantrekkelijke uitgave is te maken. Vanaf ca. 7 jaar. (NBD Biblion, Edda Rekers-Hazelhoff)

bron: NBD Biblion

Colofon

  • Illustrator: Claudia Verhelst
  • Aantal bladzijden: 40
  • Formaat: 21 x 15,5 cm
  • Nur: 287
  • Leeftijd: 7+
  • ISBN 13: 9789462912106
  • Verschenen: 2017
  • Prijs: 9,95